Uutistarinoiden kirjoittaminen blogiin ja bloggaa uutisista niiden tapahtuessa on yksi jännittävimmistä ja kiistanalaisimmista bloggaajien löytämistä tekniikoista. Yksi asia, joka tekee blogeista niin käteviä on se, että blogia on mahdollista päivittää nopeasti, joten blogien julkaisut ovat yleensä ajankohtaisempia kuin lehden tai television uutiset. Toisin kuin muiden tiedotusvälineiden toimittamat uutiset, blogeissa näkyvien uutisten ei tarvitse kulkea useiden toimittajien ja ylläpitäjien läpi ennen kuin ne saavuttavat yleisön. Tällä on joitain etuja ja joitain selkeitä haittoja.

Esimerkkitapaus

Yksi merkittävimmistä tapauksista, joissa uutiset julkaistiin blogiin ennen kuin ne ilmestyivät muissa tiedotusvälineissä tapahtui heinäkuussa 2005, kun terrorismi iski Lontooseen. Kun matkustajia evakuoitiin metroautosta räjähdyksen läheltä niin yksi mies otti paikasta useita valokuvia matkapuhelimella ja tunnin sisällä nämä kuvat julkaistiin jo verkkoon.

Ensimmäisen persoonan kertomuksia katastrofista alkoi ilmestyä blogeihin pian näiden kuvien ilmestymisen jälkeen ja ihmiset ympäri maailmaa saivat tietää Lontoon tapahtumista lukemalla bloggaajien julkaisemat sanat ja näkemällä kuvat.

Se tosiasia, että näitä tarinoita ja kuvia levittivät suoraan henkilöt, jotka toimivat ilman toimittajan sensuuria ja auttoi jakamaan kriisin mielikuvaa ihmisille ympäri maailmaa. Mitä tulee bloggaamiseen niin uutiset ilmestyvät usein hyvin henkilökohtaisessa yhteydessä.

Edut

Tämä voi olla uuden jännittävän raportoinnin aikakauden alku, joka vie uudenajan journalismin loogiseen seuraavaan vaiheeseen antamalla vallan muokata uutisten kirjoitus- ja lukutapaa suoraan yleisön käsiin. Monet kokeneet bloggaajat kokevat, että tämä kasvava suuntaus, jossa ihmiset saavat uutisia myös blogeista on hyvä asia, koska se tekee tiedonkulusta demokraattisempaa. Hajauttamalla uutisten hallintaa blogit mahdollistavat useammille äänille pääsyn tärkeistä ajankohtaisista tapahtumista käytävään keskusteluun.

Haitat

Monet ihmiset kuitenkin vastustavat jyrkästi blogien käyttöä uutiskanavana ja tälle kannalle on olemassa paljon hyviä perusteluja. Toisin kuin sanomalehdissä tai televisioasemilla niin harvoissa blogeissa on faktantarkistusta ja monissa blogeissa ei kiinnitetä juurikaan huomiota journalistiseen vastuuseen. Tämä voi johtaa väärän tiedon nopeaan leviämiseen ja pian useampi kuin yksi valhe valtaa blogimaailman.

Kysymykset siitä ovatko blogiuutiset sellaisenaan eettisiä vai eivät ovat hyvin monimutkaisia, mutta olet varmaan samaa mieltä siitä, että bloggaa uutisista -liikkeellä on potentiaalia mullistaa tapa, jolla nykyihmiset saavat uutiset.